Notre regard se tourne aujourd’hui sur le célèbre restaurant « la Banquise », situé juste à coté du parc La Fontaine, dans le centre de Montréal. 24H/24, 7j/7. Il n’y a pas d’heure pour sa banquise. Les poutines, plus de 25 différentes, allant de la T-Rex à la Trois Fromages, sont d’une taille conséquente. Pour la plus petite taille (la « regular » aux alentours de 8$), on finit souvent son plat pour la gloire et il est appréciable de pouvoir emporter ses restes en doggy bag.

Today, we'll be paying the infamous restaurant « la Banquise » a visit. Located right next to La Fontaine park, downtown Montreal, it's open 24/7, so you can enjoy a hot meal every hour of the day. There are more than 25 choices of Poutine, from the T-Rex to the 3 Cheeses, and there are all quite big. The smaller size (“regular”, for around $8) is still quite a massive piece, and a doggy bag might always be useful.





La deuxième option est de la choisir en mode XL (aux alentour de 12$), où il préférable d’être plutôt affamé ou d’avoir Kubiac en lien de parenté. Cette taille est massive, et c’est en finissant son plat qu’on regrette de n’être venu en fauteuil roulant.

The second option is to go for the XL meal (around $12), in case you're really starving or if you are somehow affiliated with that Kubiac TV character. This huge monster is a real challenge, and if you successfully eat it all, you might still regret not having a wheelchair to bring you back home.





C’est la troisième fois que je viens y déguster une poutine et je peux vous dire que cette place a un succès énorme, débordant de clients affamés. Cependant les salariés sont loin d’être zen, on se sent un peu oppressé, et en tant qu'expatrié Français en territoire Québécois, je n’ai pas vraiment l’habitude de manger rapidement.

It is the third time I've had a Poutine here, and you can tell the place is rather successful, considering the large number of hungry customers. However, the employees are far from being relaxed, and you might feel a little oppressed. As a French citizen in Canadian territory, I am still not used to being urged to eat that quick.





L’accueil n’est clairement pas des plus chaleureux, on sent que c’est l’industrie, le business avant tout. On vous installe rapidement et on vous fait sentir qu’il est préférable de ne pas trop s’attarder après manger. On est parfois obligé de faire la queue pour pouvoir rentrer. Mais on vient, car on sait ce qui nous attend : une montagne de sauce, de cheddar, et de frites.

The place definitely isn't very warm, and you can tell money and business come first. You are seated really fast, and you can tell it's preferable not to linger once you're done with your meal. You might even be welcomed by a waiting line in front of the entrance door. But still, one will come back, because there's nothing better than lots of gravy, cheddar and fries.



Même si il existe de nombreux restaurants qui excellent bien plus dans l’art de la poutine et du sexy burger à Montréal en terme de qualité/prix, La banquise reste un endroit mythique où l’on y trouvera son style de poutine. La poutine, always put you « in » !

Although there are many other restaurants in Montreal excelling in the art of Poutine and sexy burgers, for a better quality/price ratio, La Banquise still remains its most emblematic place, where everyone will find his new favorite recipe. La Poutine, always put you “in” !

Credits : all pictures and report by Vincent Moreau, translation by Freddy White. Team work by Frenchy Fries.